Att prokrastinera, skjuta upp något planerat på framtiden, ligger inte riktigt i min natur. Jag gillar att ta tag i saker direkt och känna ett visst momentum. Därför är det jobbigt att erkänna att jag faktiskt skjuter upp viktigt registreringsjobb, men det är sant. Samtidigt är det intressant att se vad som händer när jag skjuter upp det strukturerade registreringsarbetet. Jag vill påstå att det har uppstått en symbios mellan att skjuta upp strukturerar arbete med att hitta nya metoder att ta mig framåt i släktforskningen.
Prokrastineringsaktivitet ”Förbereda klusteranalys”
Kvällarna, rättare sagt den timme som barnen tittar på barnprogram, har ägnats åt att systematiskt gå igenom resultatlistan för DNA-kusiner. Nytt för i år är att jag har tillgång att forska på min fasters DNA. Därför exporterade jag nya DNA-resultatlistor och såg till att jag endast hade en träfflista att jobba med. Jag har alltså gjort en modifiering av min ”super-Excelfil”. I korta drag:
- Exporterat träfflistan från MyHeritage (det är tillräckligt att göra så jag lät bli FamilyTreeDNA i detta läge)
- Utgick från min pappas träfflista och lade sedan till min fasters resultat (endast namnen)
- Tog bort dubbletter och läste på min fasters cM i egen kolumn.
- Plussat ihop ett totalvärde för pappas och fasters gemensamma cM.
- Läste på klusteranalysresultatet för både pappa och faster i varsin kolumn
Slutresultat: En DNA-kusin med min pappas cM och min fasters cM samt deras gemensamma adderade värde.
Målsättningen med denna aktivitet är att registrera alla de DNA-kusiner som jag har i mitt släktforskningsprogram i denna DNA-matchningslista. Jag försöker på detta sätt strukturera upp mina kluster och hitta nya. Framförallt vill jag kunna se fler mönster med mina tre stora kluster som gör att jag misstänker ”Kusinbarns-Karl” som Karl Gunnar Karlssons (f. 1890 i Segerstad) okände far.
- Skogsfinnarna Suhoinen
- Smedsläkten Gevert
- Smedsläkten Hult
Det som har varit bra med denna övning är att få lite struktur på de lite högre okända DNA-kusinerna. Det har också varit nyttigt att se hur olika min pappa och faster ärvt sitt DNA. Det tydligaste exemplet är en nyidentifierad DNA-kusin som delar 84 cM med min pappa och 0 cM med min faster. Gemensamt anpar ligger fyra generationer tillbaka genom Kristoffer Johansson (f. 1802 i Björlanda) och Magdalena Pehrsdotter (f. 1807 i Björlanda).
En parantes i detta fall är att Magdalena Pehrsdotter är ättling till ”Olof i Hästevik” vars ättlingar blivit kartlagda av en grupp släktforskare. Nu 20 år senare efter att jag registrerat Olofs ättlingar kan jag med DNA-släktforskning verifiera DNA-kusin efter DNA-kusin. Jag tycker det är häftigt när den traditionella släktforskningen bekräftas med DNA på detta vis.
Jag är glad över att jag tagit ett steg tillbaka och gått tillbaka till grunden. Sommaren har inneburit en intensiv jakt på Karl Gunnar Karlssons okände far och jag har verkligen tagit jättekliv i rätt riktning. Samtidigt känner jag mig lite vilse i de skogsfinska skogarna, så den här pausen är välbehövlig.
Prokrastineringsaktivitet ”47 cM för ett barn måste vara mycket…?”
Ett namn har återkommit under sommaren i jakten på Karl Gunnar Karlssons okände far. Det är ett barn som har DNA-testats och delar 47 cM med min pappa och 44 cM med min faster. Eftersom inget släktträd är publicerat har jag ignorerat spåret eftersom jag haft tillräckligt mycket att jobba med. Nu när jag sorterat min DNA-lista efter pappa+fasters gemensamma cM hamnade detta barn rätt högt. 47 cM delat med ett barn borde väl vara mycket? Kan det vara en ättling till ”Kusinbarns-karl”?
Barnet hade ett ovanligt efternamn så jag började med att söka på sociala medier. Det gav inget napp, men en googling visade en dödsannons över barnets morfar där familjeförhållandet klargjordes. Detta var nyckeln till att nysta upp anorna på barnet. Det är första gången jag gör detta på ett barns släktträd och jag måste säga att det kändes inte helt rätt. Jag vet att jag bara forskar på sådana uppgifter som finns tillgängliga på internet och i databaser, men det blir så tydligt över hur läskigt mycket man kan ta reda på om en människa under två kvällar.
Jag har kunnat forska rätt långt tillbaka utan större hinder. Tre teser har utformat sig och här listar jag dom efter min sannolikhetsbedömning:
- Barnets och mina anor går ihop på min farfars sida i Alingsåstrakten (Algutstorp / Hol / Bråttensby)
- Barnets och mina anor går ihop på min farmors mammas sida i trakterna kring Lilla Edet
- Barnet är också Värmlandsättling på Gunnars okände fars sida (dock inte hittat Värmlandsanor på det jag forskat fram)
Detta ärende får vila tills ny energi tillkommit.
Prokrastineringsaktivitet ”Klusteranalysera med ChatGPT”
Min man påpekade för mig i veckan att jag använder ChatGPT felaktigt så som jag utforskar det i släktforskningssammanhang. Han menar på att jag ska förse ChatGPT med data som kan analyseras åt mig. Alltså låta ChatGPT låta göra det analysarbete jag gör på kromosomnivå åt mig.
Eftersom jag är ute efter att lära mig mer om AI så jag började utforska ChatGPTs möjligheter att göra detta jobb åt mig. Efter att ha presenterat vad jag ville göra försedde jag chatten med pappas information på kromosom 22. Jag valde kromosom 22 efter den är kortast och innehåller minst data. ChatGPT föreslog då att jag skulle programmera en egen klusterrapport och visade mig hur man gör. Det har jag ingen lust att lägga tid på så där stoppade mitt experiment för stunden. ”Men testa ChatGPT-4” säger min man då. Han har säkert rätt, men jag är lite för snål för att lägga 200 kronor på abonnemanget för att testa det. I alla fall just nu.
MEN, detta lilla sidospår till övning var inte fruktlös. När jag tittade på kromosom 22 såg jag ett mönster på de sista raderna. Mina DNA-kusiner som kopplas till smedsläkten Gevert! Det ledde mig till nästa prokrastineringsaktivitet…
Prokrastineringsaktivitet ”DNA Painter”
Efter att ha upptäck DNA-kusinerna som kan kopplas till smedsläkten Gevert på kromosom 22 registrerade jag dessa i pappas DNA Painter. Det blev ännu tydligare i DNA Painter; På de absolut sista positionerna på pappas tjugoandra kromosom finns ett kluster där alla DNA-kusinerna har det gemensamt att de tillhör Gevert-släkten. Betyder det att jag med säkerhet kan dra slutsatsen att jag också är ättling till denna släkt?
Igår kom boken ”Smedforska!” av Ulf Berggren hem i brevlådan efter att jag köpt den på Rötterbokhandels bokrea. Jag har även köpt databasen ”Smedskivan”. Det är dags att läsa in sig på smedforskning.
Så hur går det med registreringen av skogsfinnarna? Jag har prokrastinerat så effektivt att inte en enda har registrerats på en hel vecka. Ändå känns det som jag tagit ett litet steg framåt i alla fall.
Vill du få notiser om att bloggen är uppdaterad? Följ @genealogygrowth på Instagram.