Du visar för närvarande Det man inte strukturerar nu…
Stamfrändemonumentet i Sunne

Det man inte strukturerar nu…

…får man strukturera sedan.

Mitt DNA-resultat kom i september 2021. Sedan testade jag mina föräldrar och därefter mormor och morfar. I jakten på Karl Gunnar Karlssons (f. 1890 i Segerstad) var det främst min pappas DNA jag DNA-släktforskade på. Förra våren kom resultatet från min fasters DNA-test och det skrev helt om möjligheterna för att leta efter den okände fadern. Dessvärre började mitt strukturerade arbetssätt haverera där någonstans när det fanns så mycket att upptäcka.

Caroline Fransson, DNA, DNA results, Y-DNA, mtDNA, DNA Painter, DNA-släktforskning, släktforskningsblogg, blogg om släktforskning, släktforskare, Swedish DNA genealogy blog, Genetic Genealogy, DNA Researcer, Excel for DNA genealogy, Excel i DNA-släktforskning, släktforskningsprogram, hitta fader okänd, fader okänd, hitta okänd pappa, Genetic Geneaology Blog, Ancestry, MyHeritage, FamilyTreeDNA,23andMe, Släktforskning för barn, Berätta din släkthistoria, Börja släktforska, Skriva släktbok, Uppdragsforsning, släktträd, släktforskare Värmland, släktforskare Orust, släktforskare Tjörn, släktforskare Bohuslän, Släkthistoria för barn, Genealogy Growth, Släkthistorisk Guide

Min målsättning för året med mitt DNA-släktforskande är att be om hjälp för att ta mig vidare. Innan jag gör det tänker jag att det är bra att bringa ordning i mitt ofantliga material. Jag har låtit upptäckarglädje och struktur växeldra tidigare, men jag inser att jag har sprungit för snabbt för mitt eget bästa. Det är väldigt mycket registrerande att ta igen! Med en veckas semester i fjällen tänkte jag ta några jättekliv i rätt riktning.

Min förberedelselista ser på ett ungefär ut så här.

  • Registrera alla kända DNA-kusiner i DNA Painter på både min pappa och faster.
  • Registrera alla okända DNA-kusiner i DNA Painter på både min pappa och faster som jag identifierat hör hemma i Värmland. Där jag har en teori om hur det hänger ihop grupperar jag de okända DNA-kusinerna i en egen grupp. 
  • Registrera alla okända DNA-kusiner i DNA Painter som är genererade i min pappas och fasters autogruperingsrapporter från MyHeritage.
  • För de DNA-kusiner som har triangulerande segment, och jag vet var deras anor möts, ritar jag in kopplingen i Scapple.
  • För mina DNA-kusiners gemensamma anfäder (endast där triangulerande segment finns) ska jag släktforska fram och registrera alla barn i mitt släktprogram.
  • Systematiskt registrera allt jag gör i en Excelfil för att kunna följa upp mina analyser.

En stor CHECK är avklarad under veckan. Alla 61 kända DNA-kusiner ligger nu registrerade på både pappas och min fasters DNA Painter. Jag har dessutom sökt fram alla oidentifierade DNA-kusiner som jag registrerat i mitt släktforskningsprogram – totalt 264 DNA-kusiner. De alla flesta av dessa är från Värmland. Alla delar inte DNA med både min pappa och faster. Jag gläds åtminstone åt att jag varit konsekvent med hur jag registrerat DNA-kusinerna i släktforskningsprogrammet. Genom att skriva in signaturen på den som är DNA-testad och hur många cM det handlar om i yrkesraden är det enkelt att söka fram dom. Många av dessa är registrerade i DNA Painter i veckan. Totalt ca. 200 DNA-kusiner för min pappa och ca. 130 DNA-kusiner på min faster.

Ytterligare 200 oidentifierade DNA-kusiner avser jag följa upp med DNA Painter då de är intressanta av olika anledningar. Det kan handla om att de finns i en autogrupperingsrapport från MyHeritage eller att de har en koppling till någon av de två män som fortfarande är misstänkta anfäder. Den ena har jag registrerat 121 DNA-kusiner på. Två intressanta mönster har urskilt sig:

  1. Oidentifierade DNA-kusiner som är ättlingar till skogsfinnesläkten Suhoinen och smedsläkten Nyqvist ligger konstant på samma DNA-segment. Det är så frekvent förekommande att jag tror att jag också är ättling på denna gren. Dock har en annan möjlighet börjat visa sig. Är min kända anfader Per Mattsson (f. 1709 i Frykerud) ättling på detta led? Frågan är relevant. Jag kan alltså inte dra slutsatsen att den okände fadern har skogsfinnepåbrå då det kan mycket väl komma från Per Mattsson. Jag har skrivit upp det på min släktforskningsparkering. Det är kanske där jag behöver be om hjälp – att mantalsforska på denna gren.
  2. Båda de två misstänkta männen som fader okänd är ättlingar till Suhoinen och Nyqvist. Den man som har flest DNA-kusiner registrerade på sig, just nu 121 stycken, har flera med koppling till släkten Stake. Ingen av dessa DNA-kusiner sammanfaller med varandra på deras DNA-segment. Det finns inget som tyder på att jag skulle vara ättling till släkten Stake.

Den andra mannen har högre DNA-kusiner och är ättling till släkten Falk i Nor. Han heter varken Karl eller Karlsson. Det gör däremot flera släktingar till dessa två män. Jag lade lite tid på att utforska deras kusiner och sysslingar och det kanske kan ge något om jag gör det systematiskt. Resultatet från DNA Painter uppmuntrar till det.

På fyra dagar har jag kommit långt med registreringen i DNA Painter. Jag har lagt tid på att strukturera alla skogsfinneättlingar också för att lättare kunna prioritera vad jag ska lägga min tid på framöver. Allt ligger nu prydligt ordnat i min Excelfil. En del av det arbete som återstår är av enklare karaktär – som att registrera i DNA Painter. Det som är mer tidskrävande är att släktforska på de mer intressant DNA-kusinerna utan start på sina släktträd.

Det finns en anledning till att jag har hamnat här. Att systematiskt gå igenom allt är ganska tråkigt. Det är betydligt mer inspirerande att bara följa intressant spår utan krav på dubbelkontroller i Excelfilen hela tiden. Samtidigt ser jag hur nödvändigt det är. Utan koll på vad jag gjort blir arbetet mindre värt. Jag upptäckte till exempel att sju DNA-kusiner var kopplade till samma par i Ed på mitten av 1700-talet. Skrämmande nog kommer jag inte ihåg att eller när jag registrerat detta. Uppenbart ligger det en hel del intressant i det jag redan gjort som försvinner när det inte är i ordning. Känslan av att jag har pusselbitarna till svaret har stärkts under de senaste dagarnas tråkiga arbete.

Vill du få notiser om att bloggen är uppdaterad? Följ @genealogygrowth på Instagram.