En summering av mitt släktforskningsår
Om några dagar fyller bloggen ett år. Det hela startade genom en längtan att skriva mer och ha fler kreativa inslag under en vecka. Jag kände också ett behov att bygga min egen arena för experimenterande och kompetensutveckling. Att valet föll på att starta en blogg handlade mycket om att det var något som jag kunde bygga upp med tiden i min egen takt. Bit för bit har bloggen fallit på plats och riktningen för 2024 känns någorlunda klar. Men innan jag tar sikte på nästa år skulle jag vilja ta tillfället i akt och summera 2023.
DNA-släktforskning
Det har hänt mycket med min DNA-släktforskning under året. Det har nu gått 1,5 år sedan jag bestämde mig för att aktivt söka efter Karl Gunnar Karlssons (f. 1890 i Segerstad) okände far. Redan 2022 forskade jag fram släktträden till de två drängarna vid namn ”Karl” som tjänade på samma gård som Gunnars mamma Maria Lovisa Jonasdotter (f. 1870 i Segerstad). För ungefär ett år sedan trodde jag att en av drängarna skulle kunna vara mannen jag sökte. I ett av mina första blogginlägg filosoferade jag kring sannolikheten att den okände mannens anor kom från Grumstrakten. Sedan dess har jag dokumenterat MASSOR med värmländska DNA-kusiners släktträd.
Mina sökningar har lett mig långt in i de värmländska skogarna. Jag har lärt mig mer om både skogsfinnar och smeder på vägen. Med risk att få äta upp mitt påstående vågar jag idag ändå mig på en gissning om vem den okände mannen var. Att han var värmlänning råder det ingen tvekan om, mer specifikt tror jag:
- Han har troligtvis två olika geografiska värmlandsgrenar i sitt släktträd:
- Ett runt trakten kring Sunne & Torsby (Sunne, Östra Ämtervik, Fryksände)
- Ett i trakten runt Grums (Ed, Nor, Segerstad)
- Han kan ha skogsfinnepåbrå, men släktnäten jag byggt befinner sig för långt bak i tiden för att dra några slutsatser om det är denna koppling jag har med DNA-kusinerna.
- Jag tror att en av fyra släktgrenar till den okände mannen korsar släkten Nyström med Hult / Gevert / Suhoinen. Två av de misstänkt möjliga fäderna jag har på min lista har koppling dit samt två kluster på min fasters DNA.
Inga av mina DNA-kusiner med högst träffar kan vara ättlingar till den okände fadern. Delat DNA är för lågt för att det skulle vara så. Trots det känner jag mig positiv till att kunna ringa in rätt man ytterligare på befintliga DNA-kusiner. Det vore fantastiskt med en riktigt bra ny DNA-kusin att jobba med, men de bra autogrupperingsrapporter MyHeritage ger kan fortfarande leda sökandet i rätt riktning. Om inte annat lägger det en mycket bra grund för framtida DNA-släktforskning.
Släktforskning
En tanke slog rot under året då mitt bloggande lett till fler nyfikna frågor kring släktforskning i min bekantskapskrets. Detta är helt nytt för mig. Under alla år jag har släktforskat har ytterst få visat intresse för både släktforskning och mitt släktforskningsresultat. Jag har upptäckt att jag vill lära fler att släktforska och upptäcka nöjet att lära sig mer om sin härkomst. Framförallt vill jag att fler ska upptäcka hur roligt det är att samarbeta kring släktforskning.
Någonstans i detta resonemang började jag bygga en digital släktforskningskurs för målgrupper som normalt sätt inte hittar till släktforskning annars. Det som skiljer sig mot många andra kurser är formatet. Under hösten utbildade jag mig till kursledare i Sveriges Släktforskarförbunds regi och nästa år tänker jag färdigställa min digitala släktforskningskurs för nybörjare och låta de första nya släktforskarna ta del av den. Jag har flera olika tankar kring hur det skulle kunna gå till. Vilken väg jag bestämmer mig för att gå avvaktar jag med tills det närmar sig mer.
Berättande
Något som verkligen överraskat mig är hur roligt det är att bjuda in barnen i det släkthistoriska berättandet. Det är framförallt utflykterna som jag tycker är roligast! Att göra något tillsammans utomhus samtidigt som jag kan förbereda genom att titta i min gamla släktforskning är något som tilltalar mig. Däremot vet jag inte om det är det mest effektiva medlet för släkthistoriskt berättande. Under december testade jag konceptet ”Släkt-Nissen flyttar in”. Genom 24 brev där barnen fick upptäcka släkthistorien utifrån min farfar Lennarts liv var oerhört effektivt för att komma ihåg berättelserna. Upprepning lönar sig. Likaså är pyssel väldigt bra för samtal.
Vad jag trodde jag skulle göra, men inte gjorde…
Eftersom berättandet för barn har varit så roligt har jag inte satsat på berättande i bokform med koncept, upplägg och design. Jag har skrivit två egna släktböcker och tycker att jag har många lärdomar och insikter att dela med mig av på detta tema. Så har det alltså inte blivit, men det betyder inte att det inte kan bli så i framtiden. Som det ser ut nu kommer det få stå tillbaka även 2024 för andra roliga projekt.
Utblick 2024 i korthet
- Fortsätta sökandet efter Gunnars okände far.
- Reda ut värmlandskluster så gott det går. Använda Scapple som hjälp.
- Organisera upp vad jag gjort i jakten på den okände fadern så att jag kan mer effektivt ta hjälp av en konsult som samtalspartner för att se vad mer jag kan göra.
- Färdigställa den digitala släktforskningskursen och låta de första nya släktforskarna gå den.
- Fortsätta experimentera med släkthistoria för barn.
STORT TACK till alla som läst bloggen 2023!
Vill du få notiser om att bloggen är uppdaterad? Följ @genealogygrowth på Instagram.