I Föreningen Orust Släktforskares regi
Introduceras
En digital släktforskningskurs för nybörjare
Lär dig släktforska steg för steg och hitta dina, eller ditt barns, släkthistorier. Med ambition att fler barn ska få växa upp med sina egna släkthistorier och en växande släktforskningsrörelse har Genealogy Growth tagit fram en släktforskningskurs för nybörjare som säljs i Föreningen Orust Släktforskares regi.
Innan jag berättar allt om den kursen vill jag beskriva lite mer om vem den är framtagen för…
Det finns stort utbud av bra släktforskningskurser runtom i Sverige. Flera arrangeras av släktforskningsföreningar och riktigt duktiga släktforskare. Det saknas alltså inte möjlighet att lära sig släktforskning på annat håll. Däremot vet jag hur svårt det kan vara att hitta tid att ta sig iväg på den där kursen. Med småbarn hemma eller långa arbetsdagar behöver man nyttja de möjligheter som ges för lärande och egna fritidsintressen.
Denna grundläggande digitala släktforskningskurs är alltså framtagen för dig som vill hitta din egna släkthistoria när du har tid. Innehållet i denna släktforskningskurs gäller släktforskning i svenska historiska källor. Jag har valt att lansera kursen i Föreningen Orust Släktforskares regi. Detta för jag tror på en växande släktforskningsrörelse där föreningslivet har en viktig roll att fylla.
Den här släktforskningskursen är för dig…
…som vill släktforska och gillar det digitala formatet
…som vill släktforska, men har svårt att binda upp dig vid en särskild tid i veckan till att genomföra en kurs.
…som vill hitta dina släkthistoriska berättelser och bli inspirerad att berätta om dom.
Vid slutet av den här kursen kommer du…
…ha påbörjat ditt släktträd
…navigera genom kyrkböckerna och hitta i de vanligaste källorna
…verktyg för att ta dig an svårare släktforskningssituationer
Mer om denna digitala släktforskningskurs för nybörjare
I denna grundkurs i släktforskning lär du dig släktforskningens grunder. Svenska historiska källor ligger till grund för släktforskningen. Det som skiljer sig mot andra släktforskningskurser är framförallt formatet. Istället för att träffas fysiskt vid varje kurstillfälle, eller vid ett viss klockslag i veckan online, så kan du genom dessa digitala kurser bygga kunskap i egen takt – när du vill. För dig boende i trakten kring Orust erbjuds också handledning vid överenskomna datum i Kulturhuset Kajutan i Henån. Datum för träffarna annonseras på Föreningen Orust Släktforskares hemsida.
De historiska källorna som används i kursen är Födelse- och dopböcker, Husförhörslängder, Flyttlängder, Lysnings- och vigselböcker och Död- och begravningsböcker. För att kunna släktforska helt gratis används Kyrkoarkiven på Riksarkivets hemsida.
Kursupplägg
Denna släktforskningskurs innehåller sex kurstillfällen. Varje kurstillfälle har ett ämne som alla tillsammans lär dig släktforskningens grunder samtidigt som du förstår hur källorna kan användas för att lära dig mer om en person eller familjs liv. Steg för steg bygger du ditt eget släktträd och upptäcker dina egna släkthistoriska berättelser.
Varje kurstillfälle innehåller:
- Flera digitala kursfilmer på ämnet för kurstillfället. Varje kursfilm är 3-15 minuter för att göra det enkelt att börja och enkelt att sluta.
- Du får egna övningsuppgifter som hjälper dig framåt med din släktforskning
- Det finns tre utbildningsexempel för att visa på hur samma information ser ut genom olika sekel – 1700-tal, 1800-tal och 1900-tal
- Resurser så som länkar, extramaterial och boktips finns tillgängliga
Du har tillgång till materialet minst ett år från köptillfället.
Kursledare
Den digitala släktforskningskursen är framtagen av kursledaren Caroline Fransson. Släktforskningserfarenhet framgår bland annat av det här blogginlägget. Under hösten 2023 utbildade hon sig till kursledare i släktforskning i Sveriges Släktforskningsförbunds regi – Kursledarkurs Steg 1. Hon är medlem i Föreningen Orust Släktforskare som arrangerar kursen.
Den släkthistoriska erfarenheten utgörs främst av de två egna släktböckerna som skrevs på 2010-talet, men sedan sommaren 2023 av ett experimenterande med släkthistoria för barn.
Kursstart
Denna digitala släktforskningskursen kommer att starta i november 2024. Försäljning sker i Föreningen Orust Släktforskares regi. Håll utkik på Föreningen Orust Släktforskares hemsida för mer information.
Men varför är släktforskning och släkthistoriskt berättande viktigt?
Det är skäl nog att släktforska för sitt eget höga nöjes skull. Du kommer att upptäcka att din egen historia är en del av något mycket större och rikare än du någonsin kunnat föreställa dig. Genom att dela med dig av dina släkthistoriska upptäckter på ett genomtänkt och inspirerande sätt ger du fler tillgång till en inblick i det förflutna.
Men det är inte bara ditt eget liv som berikas av släktforskning. När du delar de släkthistoriska berättelserna med barn hjälper du att bygga en bro mellan dåtid och nutid, men också framtid. Låt det släkthistoriska berättandet blir något positivt att skapa stark sammanhållning kring. Låt släkthistoria bli något som ger kraft och förståelse. Låt släktutforskande bli en del av er vardag som skänker glädje och främjar upptäckarlust. Mer inspiration om hur det kan gå till hittar du här på bloggen under ”Berätta släkthistoria”.