För släktforskare, släkthistoriaberättare och små släktutforskare
Mitt släktforskningsfokus har med åren varierat. Beroende på aktuellt projekt och fokusområde har också litteraturen varierat. En period slukade jag allt som Mölndals egna hembygdsforskare Lars Gahrn skrivit för att sedan försöka lära mig allt om hur man hittar okända fäder. Nördigt, jag vet! Det har varit min hemlighet fram till nu.
Det mesta i min släktforskningsbokhylla är så smalt att det inte finns något vidare allmänintresse. Eller är ni intresserade av att veta mer om Mölndals Gatunamn av Lars Gahrn? Om så är fallet har ni nog redan hittat den. Här försöker jag dela med mig av boktips som jag tror att den bredare släktintresserade publiken kan uppskatta. Håll till godo!
Avdelning ”Berätta släkthistoria”
Här är bokhyllan för dig som vill börja berätta din släkthistoria. Den innehåller böcker som inspirerar till olika berättartekniker och metoder för att bygga en bra historia.
Avdelning: Väck historieintresse hos barn
Hur väcker man ett historieintresse hos barn? Än har jag inget facit eftersom mina barn är för små, men det hindrar mig inte från att försöka. Min främsta metod är att försöka få in små korta släkthistorier i den miljön vi för stunden vistas i. Då kan jag läsa av situationen och se vilken respons jag får och bygga vidare på det.
Jag tycker det är viktigt att läsa för barnen. Även om jag själv föredrar ljudboksformatet tycker jag det är mysigt att läsa för barnen. Det hela underlättas av att de älskar det. Vi turas om att bestämma vilken bok som ska läsas. De får alltså inte välja varje bok fritt. Det är en regel jag har infört då det ibland blir lite väl enkelspårigt med Greta Gris och Bamse. Här kommer några boktips för att väcka den lilla släktforskarens intresse för historia.