Sedan jag upptäckte klustret som hör hemma i Sunne och Torsby i slutet av juni, som innehåller mängder med skogsfinnar, har jag fokuserat på det i min DNA-släktforskning. Så en dag tröttnade jag rejält och började tvivla. Jag tog en paus och bestämde mig för att göra lite annan DNA-släktforskning en stund. Då plötsligt!
Via en oidentifierad DNA-kusin i Värmland lyckades jag koppla ihop två stora kluster:
- Skogsfinnarna Suhoinen
- Släkten Gevert / Aldrin
DNA-kusinen hade tillräckligt hög DNA-träff för att jag skulle se efter om det fanns några Karl i närheten av det misstänkta anpar som hade rötter i båda dessa kluster. Jag behövde inte leta länge! Utan att avslöja vem det är, för än så länge är han bara misstänkt, kan jag ändå säga att mannens namn innehåller både Karl i förnamn och Karlsson i efternamn. Detta är viktigt för mig. Kan jag ha hittat rätt?
Jag började forska bakåt på mannen, som jag kan kalla ”Karl Karlsson”, och hittade spännande spår. Han har nämligen anfäder i Sunne, Torsby, Arvika, Kil, och Grums. Halva Värmland kan man säga, men det är också så jag tolkat alla mina oidentifierade DNA-kusiner – utspridda. Jag behövde inte leta länge för att koppla ihop ”Karl Karlsson” med en av DNA-kusinerna i mitt oidentifierade Värmlandskluster. Anan gick ihop i Frykerud.
Efter att ha forskat bakåt på ”Karl Karlsson” blir jag allt mer övertygad – det här måste vara rätt man! Det är så mycket som stämmer. Det enda som jag inte lyckas förstå är hur Maria Lovisa och ”Karl Karlsson” har träffats. Det verkar som om mannen hade sin hemvist i norra Värmland 1889. Så kom det stora tvivlet över mig igen – tänk om jag lägger mitt fokus på fel ställe?!
Sedan många år är jag en inbiten ljudbokslyssnare. Jag läser egentligen bara sådant som inte går att hitta bland ljudböckerna. Nu lyssnar jag på Anna Bodin och Peter Sjölunds Genombrotten – så löste släktforskaren dubbelmordet i Linköping. Nog för att jag är intresserad av både brottsutredning och släktforskning, men jag hade inte kunnat föreställa mig att boken skulle vara så spännande. Författarna sätter orden på tvivlet som jag känner:
Det är detta jag har varit så orolig för enda sedan jag hittade klustret med skogsfinnar. Tänk om det är så vanligt med skogsfinnar i Värmland att alla med Värmlandsanor har så många DNA-kusiner som jag har? Att det inte alls är jag som har skogsfinska anor utan bara mina DNA-kusiner. Den tanken kan jag inte släppa.
Så är ”Karl Karlsson” ett genombrott eller ett villospår? Jag vet inte, men det är det mest konkreta jag har för stunden tillsammans med mitt oidentifierade Värmlandskluster. Det får bli vägen framåt. Jag har registrerat alla min pappas och fasters DNA-kusiner med släkten Gevert / Aldrin. Än så länge är 32 oidentifierade DNA-kusiner kopplade till den släkten registrerade och då har jag inte ens börjat på Aldrin än.
Det är sista dagen på semestern. Jag hade aldrig trott att jag skulle släktforska så mycket i sommar! Det är mycket tack vara vädret som jag tillåtit mig det, men också för att jag för stunden har ett stort driv i DNA-släktforskningen. Varje dag känner jag att jag är ett steg närmre sanningen, tvivlen till trots. Nu kommer vardagen dra ner tempot i släktforskningen igen. Det är nog bra – med vila och distans kommer kreativitet.
Det kommer nog ta hela hösten att registrera alla intressanta DNA-kusiner med följande skogsfinska anor. Förutom de 16 DNA-kusiner jag redan registrerat har jag lite drygt 150 oregistrerade DNA-kusiner. Att jag inte tagit tag i detta tidigare beror på att jag började med den största skogsfinska träffen vilket utgör nära 200 DNA-kusiner. Eftersom jag kan hitta släktsamband på allihopa till de skogsfinska anfäderna, så tar det rätt mycket tid. Min prioritet framåt är att registrera DNA-kusinerna till följande skogsfinska familjer:
- Suhoinen
- Kauttoinen
- Kiesinen
- Karjalainen
- Ikoinen
- Porkka
- Mänkiläinen
- Hannikainen
För säkerhets skull skickade jag en förfrågan till Arkivenheten Region Värmland i veckan. Jag frågade efter ”Karl Karlssons” bouppteckning. Inte för att jag tror att det kommer ge något, men det är dumt att inte se efter.
Vill du få notiser om att bloggen är uppdaterad? Följ @genealogygrowth på Instagram.