Det har blivit för mycket administrativt registrerande den senaste tiden. Jag tycker det är en bra prioritering för att hitta Karl Gunnar Karlssons (f. 1890 i Segerstad) okände far, men ack så tråkigt i längden! Jag varvar därför registrering med andra sidospår. I veckan hade jag en intressant diskussion om ChatGPT med en kollega. Det väckte min nyfikenhet för hur jag kan använda verktyget som ett stöd i släktforskningen. Här kommer en reflektion av mina första erfarenheter.
När jag kommunicerar i ChatGPT använder jag engelska för att få bästa resultat. Jag valde en av mina parkerade släktforskningsfrågor för att se om ChatGPT kan blåsa liv i denna släktforskningsfråga. Efter att ha presenterat mitt intresse för DNA-släktforskning och att jag gärna vill lära mig mer om ämnet var konversationen igång. Jag började alltså prata brett om DNA-släktforskning för att långsamt närma mig det område jag egentligen ville prata om – var min vän Maria och mitt släktträd går ihop när vi delar 30,7 cM.
Men vad är ChatGPT kanske du undrar? Jag lät ChatGPT själv svara på den frågan.
Hur kan jag förklara ChatGPT för andra släktforskare?
”ChatGPT is an advanced AI language model developed by OpenAI. It’s trained to understand and generate human-like text based on the input it receives. While it’s not a replacement for traditional genealogical research methods, it can be a valuable supplement to your research toolkit.”
ChatGPT
Som introduktion till ämnet tycker jag inledningen är bra. Jag fick också en lista på vilka fördelar ChatGPT har för släktforskning. För att nämna några:
- Forskningsassistent som kan hjälpa till att brainstorma idéer, komma på forskningsstrategier och föreslå relevanta källor att utforska
- Överbrygga språksvårigheter, särskilt om man släktforskar på annat språk
- Skapa kontext i olika sammanhang, så som historisk eller kulturell.
- Skrivassistent för att sammanställa släkthistoria, rapporter eller blogginlägg
- Tolka dokument
- Ge nya infallsvinklar på din forskning
- Generera hypoteser genom brainstorming
Som hjälp fick jag också en instruktion till hur jag bäst kan kommunicera med ChatGPT för att uppnå detta. Svaren är fullgoda för att väcka mitt intresse. Det vore faktiskt helt otroligt om ChatGPT kan bli en peppande röst i mitt släktforskande!
Vad tror ChatGPT om Marias och mitt släktförhållande?
Det gäller att bygga upp konversationen med ChatGPT och vara generös med information. Jag använder alltså inte verktyget som sökfältet i Google utan ger information om mig själv och vad jag vill innan jag närmar mig mina frågor. Som öppningsfras presenterade jag mig:
Caroline: ”I’m a genetic genealogist and want to learn more about shared DNA between DNA cousins.”
Denna enkla inledningsfras hjälper ChatGPT att förstå vem jag är och vad jag är ute efter. Till svar fick jag en lång lista med olika termer och verktyg som är viktiga för framgångsrik DNA-släktforskning. Allt relevant och lättbegripligt. Jag gillar det positiva språk som ChatGPT står för – det är uppmuntrande.
För att mer närma mig min fundering kring hur Maria och jag är släkt ställde jag en första fråga på det ämnet.
Caroline: “I have a friend of mine that also is a DNA cousin. However, we don’t know yet who our common ancestors are. My friend and I share 30,7 cM. We are both born in the 1980’s. What relationship do we most likley share?”
Jag får ett långt utförligt svar med flera olika alternativ. Avslutningsmeningen sätter orden på vår utmaning:
”Keep in mind that with such a distant relationship, it might be more challenging to pinpoint the exact common ancestor without additional information and research.”
ChatGPT
Jag förstår att ChatGPT använder ordet ”Mystery Cousins” på samma sätt som jag säger ”oidentifierad DNA-kusin”. För nästa fråga anpassar jag därför mitt språk när jag ställer frågan.
Caroline: ”When we look at the other mystery cousins we share it seems like our common geographically place is Värmland. Does this change our hopes to find the common ancestors?”
Nu upplever jag att ChatGPT börjar leverera riktigt intressanta svar. Mina frågor är korta och väldigt enkla, men trots det får jag utförliga och relevanta svar. Jag lär mig saker! Min nyfikenhet väcktes om svaret kring triangulerande segment. Jag ville följa det spåret och lära mig mer.
Caroline: ”Can you explain a bit more on how to work with triangulation?”
Förutom flera förslag på hur jag kan analysera triangulerande segment föreslår ChatGPT även hur jag ska dokumentera dom för att lättare återkomma till just den analysen. I detta läge kände jag att ChatGPT kanske faktiskt kan bli min nya släktforskningskompis på riktigt. Jag tänker använda mig av detta tips på dokumentering och se om det är bra. Lite oväntat måste jag säga!
Jag avslutar mitt första släktforskningsmöte med ChatGPT med en framåttittande fråga.
Caroline: ”My friend and I have family trees and knows how to do genealogy research. We have not yet found how we are related, but suspects that the geographical place might me Värmland. What next steps do you recommend us to take in our research?”
Jag fick tolv åtgärder som förslag på hur vi ska kunna komma vidare i vår forskning:
- Sammanställ och jämför släktträd
- Analysera gemensamma DNA-matcher
- Analysera DNA-segment
- Triangulera
- Kontakta andra gemensamma DNA-kusiner
- Kontakta lokala resurer som den lokala släktforskningsföreningen eller biblioteket
- Studera historiska dokument i Värmland
- Klusteranalys
- Läsa familjeböcker och hemsidor
- Besök Värmland
- Dokumentera forskningen noga
- Fortsätt samarbeta
Besök Värmland! Vad säger du Maria? Kanske först när vi faktiskt har tagit reda på var våra släktträd länkas samman.
Det här är inte sista gången jag har utforskat ChatGPT i släktforskningssammanhang.
Vill du få notiser om att bloggen är uppdaterad? Följ @genealogygrowth på Instagram.
Pingback: ChatGPT som stöttande släktforskarvän – Caroline Fransson
Pingback: ChatGPT som hjälp att bygga bättre släkthistoria – Caroline Fransson