Mitt namn är Caroline Fransson och jag bor på Orust på den svenska västkusten. Med bloggen Genealogy Growth aspirerar jag på att bli din släkthistoriska guide. Förutom att visa på sätt du kan dokumentera din släkthistoria hoppas jag också att inspirera släkthistoriskt berättande för barn i din närhet, så att de kan få tillgång till sin egen släkthistoria, efter den nivå de är mottagliga för.
Släktforskning för nybörjaren
Det var på gymnasiet som mitt intresse för släktens historia och släktforskning väcktes hos mig. På den tiden studerade jag i Karlstad och all släktforskning skedde på biblioteket. Som nybörjare var jag mycket osäker och hade svårt att hitta min plats inom släktforskningsrörelsen. Hur mitt intresse för släktforskning, och särskilt DNA-släktforskning, har utvecklats finns beskrivet i mitt första blogginlägg.
Mycket har ändrat sig sedan dess, men Genealogy Growth finns här för dig som digitalt vill hålla någon i handen när du tar dina första trevande släktforskningssteg.
Berätta din släkthistoria
”Det är bara en massa namn…” och ”Jasså, en Anders till…” var bemötandet jag fick från mina släktingar när jag entusiastiskt återrapporterade om mina släkthistoriska fynd. När släktträdet var klart kände jag en tomhet. Efter att ha samlat kraft genomförde jag det projekt som växt sig starkare över tid – Jag skrev min egen släktbok. Otaliga intervjuer, byggande av text och hantering av bilder senare hade jag en färdig bok i min hand. Inget är jag mer stolt över med min släktforskning än just den boken! Det blev även en bok om min mans mormor och morfar innan jag kände mig färdig.
Att skriva släktbok kräver att man måste lösa många problem. Hur skriver man släkthistoriska berättelser som engagerar? På bloggen Genealogy Growth publicerar jag texter som visar på hur jag har löst vissa av utmaningarna. De finns här för dig som vill inspireras till att skriva din egen släktbok.
Berätta ditt barns släkthistoria
Sommaren 2018 fick jag mitt första barn. Plötsligt stod jag inför en ny utmaning! Hur berättar man släkthistoria för barn så att de visar intresse? Jag tog mig an utmaningen och har sedan dess både experimenterat och läst på i ämnet för att bli en bättre berättare.
Till en början kändes det konstlat att från tid till annan berätta släkthistoriska berättelser för barnen. Med tiden har den känslan försvunnit och ersatts av en övertygelse om att det har en positiv effekt på barnen att de vet mer om sin egen historia. Genealogy Growth finns här som inspiration för dig som också vill stärka barnens relation till den egna släkthistorien.
Egna ambitioner
Mitt stora släktforskningsmål är att med hjälp av DNA-släktforskning hitta Karl Gunnar Karlssons (f. 1890 i Segerstad) okända far. Att släktforska tillsammans är roligt, så jag söker gärna samarbete med andra släktforskare.
Medlemskap i släktforskarföreningar
- Föreningen Orust Släktforskare
- Tjörns Släktforskare
- Värmlands släktforskarförening
- DIS – Föreningen för datorhjälp i släktforskningen