Adventskalender 2024: Berättelsen jag berättar för mina barn
Adolf Simon Svensson föddes 1876 på Härön, väster om Tjörn, som utomäktenskaplig son till fiskardottern Anna Maria Svensdotter. Hans uppväxt präglades av havet, med morfar och morbröder som var fiskare och sjömän. När Adolf var åtta år gifte sig hans mor med rotesbåtsman Andreas Ström, vilket gav Adolf flera halvsyskon och en ny familjedynamik.
Vid 19 års ålder lämnade Adolf hemmet för att arbeta som skomakare, en färdighet han troligen lärt sig av sin styvfar. Efter en period i Norrland återvände han till hemtrakterna och senare till Göteborg, där han blev sjöman och bosatte sig hos sin moster i Majorna. Det var här han träffade Anna Hansen, och de gifte sig 1900. Paret fick åtta barn tillsammans.
Familjen flyttade ofta på grund av Adolfs arbete, först mellan Göteborg och Tjörn, och senare till Hunnebostrand där han återgick till sitt gamla yrke som skomakare. Han lärde sig stenhuggaryrket i Hunnebostrand innan flyttade familjen tillbaka till Göteborg där de till slut bosatte sig permanent i Ekebäck.
1926 byggde Adolf ett hus i västra Göteborg, finansierat delvis av äldsta dotterns vinst på lotto. Huset blev en central plats för familjen, där flera generationer bodde tillsammans. Adolf förlorade sin fru Anna 1941 och levde sedan kvar i huset med några av sina barn fram ytterligare elva år inan han dog. Hans liv präglades av arbetet som sjöman och stenhuggare samt av en stor och mångfacetterad familj.
Lite mer om Adolf Simon Svensson
Fiskardottern Anna Maria Svensdotter blev gravid som 23-åring fast hon inte var gift. Sonen Adolf Simon föddes den 1 augusti 1876 på Härön, väster om Tjörn, men fadern noterades aldrig i kyrkböckerna. Han fick därför sitt efternamn efter sin morfar Sven. Anna Maria bodde hemma hos sina föräldrar. När Adolf var 1,5 år gammal dog hans mormor Johanna Kristina. Kvar var morfar Sven och morbröderna. Morfadern var fiskare och morbröderna var sjömän. Havet präglade ön.
När Adolf fyllt åtta år hade hans mamma träffat en man, Andreas Ström, som hon gifte sig med den 15 september 1884. Han var rotesbåtsman och änkling sedan ett år tillbaka. Innan Anna Maria och Adolf flyttade in hos Andreas och hans tre barn i Långekärr Östra hann Oscar Albert födas. Helt plötsligt fick Adolf nya syskon i både de äldre och yngre barnen Ström. Andreas barn från första äktenskapet hette Olle Albin, Johan August och Karl Amadeus. Den äldste lillebrodern Oscar Albert dog som liten och brodern som föddes året därpå fick samma namn. Syskonen Johanna Albina, Axel Edvin och Hilda Charlotta föddes alla när de bodde i Långekärr Östra.
Andreas barn från första äktenskapet flyttade till Marstrand och när Adolf själv var 19 år flyttade han också hemifrån. Det var den 10 januari 1896 han lämnade hembygden för att arbeta. Han hade lärt sig hantverket det innebar att vara skomakare. Yrkesvalet kan tyckas konstigt med tanke på att alla runt om i hans uppväxt tillsynes var fiskare, sjömän eller båtsmän, men det var troligtvis styvfadern Andreas som lärde honom det. Efter det att Andreas pensionerat sig som båtsman arbetade han nämligen som skomakare för att försörja sig. Adolf sökte sig till den västerbottniska församlingen Bylycke. Efter ett år i Norrland återvände han till hemtrakterna igen. Sedan dök han upp i Göteborg vid sekelskiftet.
Även om Adolf hade lärt sig ett hantverksyrke blev även han sjöman. Vid sekelskiftet hade han flyttat till Majorna i Göteborg och mönstrat på som sjöman. Han var inneboende hos sin moster Anna Lovisa och hennes man Karl August Petersson och deras barn. Paret kom också från Härön och Karl August arbetade även han som sjöman. När Adolf kom till Göteborg träffade han Anna Hansen. Hon bodde också i Majorna och paret gifte sig den 21 december 1900. Anna var gravid och parets första dotter Signhild som föddes den 17 februari 1901.
Två år senare föddes sonen Erik. Familjen hade då flyttat till Masthugget som inte låg långt från Majorna. Samma år, på hösten 1903, flyttade familjen Svensson till Sumpen på Tjörn där hans mamma och styvfar bodde. De blev kvar på ön i två år innan det bar tillbaka till Göteborg och Masthugget. I Masthugget föddes även sonen Thorwald innan det något år därpå åter bar iväg till Majorna. 1908 föddes sonen Östen. Hösten samma år flyttade mamman och styvfadern till Hunnebostrand. Även några av Adolf syskon flyttade dit samtidigt.
Vi kan bara ana att familjen som redan var bosatt i Hunnebostrand hade meddelat att det fanns arbete på orten. Även om exporten av sten gick bra var det osäkra tjänster för stenhuggarna. De försökte organisera sig och det var inte ovanligt med strejker och lockouter.
Hela perioden då Adolf bodde i Göteborg arbetade han som sjöman, men när familjen flyttade till Hunnebostrand 1910 blev han återigen skomakare. Styvfadern Andreas och brodern Olle Albin var också skomakare. Kanske det var överrepresentationen av skomakare på orten som var orsaken till att Adolf snabbt återgick till att bli sjöman. Det verkar som att ansatsen att bli stenhuggare inledningsvis misslyckades. Även om det inte framgår av kyrkböckerna är det troligt att Adolf gjorde dagsverken på stenhuggerierna. Senare när han byggde hus visade han prov på den yrkesskicklighet många stenhuggare hade.
Barnaskaran fortsatte växa och Ragnhild blev det första barnet att födas i Hunnebostrand. Familjen Ström blev inte långvariga i den backiga kuststaden och Adolfs mamma och styvfar flyttade tillbaka till Tjörn 1911. Hans bröder Axel Edvin och Oscar Albert var stenhuggare och blev kvar lite längre i Hunnebostrand. De flyttade ofta och hade både Tjörn och Göteborg som alternativa arbetsorter. Axel Edvin kom att flytta tillbaka till Hunnebostrand en kortare period för stenhuggeriet och var då inneboende hos familjen Svensson. Familjen växte med tvillingparet Irma och Wilma och den yngsta dottern Ally.
Adolf och Anna flyttade flertalet gånger under tiden de bodde i Hunnebostrand. 1917 hade även Adolf anslutit sig till stenhuggningsindustrin på heltid, men året därpå flyttade hela familjen tillbaka till Majorna i Göteborg där han arbetade som stenarbetare. I Majorna fick familjen den längsta pausen i flyttandet de hittills lyckats uppnå. 1926 köpte Adolf en tomt i västra Göteborg och byggde ett hus. Köpet ska ha möjliggjorts av att Signhild hade vunnit 5 000 kronor och bidrog med övervåningen. Vid husbygget fick Adolf god nytta av sina erfarenheter som stenhuggare. Han anlade en gedigen stengrund och detaljer som dekorerade stenräcken. Adressen var Maskinistgatan 8 i Ekebäck.
Allt som barnen växte upp gifte de sig och fick själva barn. Äldsta dottern Signhild var först med att gifta sig. 1939 drabbades dottern Wilma av en oönskad gravidet. Hon försökte göra abort själv vilket fick ödesdigra konsekvenser. Hon dog till följd av skadorna 26 år gammal.
Adolfs fru dog den 21 september 1941. Hon blev 66 år gammal och dog av en hjärtmuskelinflammation. Kvar i huset bodde Adolf tillsammans med några av barnen som bodde hemma på grund av den stora bostadsbristen i stan. Adolf ska ha haft en mycket olika relation till sina barn. Till vissa var den mycket bättre än andra. Den 2 juni 1952 dog han 75 år gammal.
Vill du få notiser om att bloggen är uppdaterad? Följ @genealogygrowth på Instagram.