Adventskalender 2024: Den släkthistoria som jag berättar för barnen
Karl Johan Larsson 1881 i Vikers församling, som son till Erik Johan Ersson och Augusta Augustdotter. Hans föräldrar träffades i Kortforstorp, öster om Karlskoga, där de båda arbetade som dräng och piga. Trots att de inte gifte sig erkände Erik Johan faderskapet. Augusta, som var 12 år yngre än Erik, fick kämpa hårt under de första åren av Karl Johans liv. De bodde i fattigstugan i Kortforstorp och Karl Johan växte upp under mycket enkla förhållanden.
När Karl Johan var 12 år flyttade han och hans mamma till ett torp i Vargsån, Älvhyttan, i Noratrakten. Här började Karl Johan i skolan och träffade sin framtida fru, Betty Lundqvist. I Älvhyttan flyttade de in hos Karl Johans morbror, Israel Larsson, som också gav Karl Johan sitt efternamn. När Karl Johan blev vuxen gifte han sig med Betty Lundqvist. De bosatte sig i Kojtorpet nära Älvhyttan. Karl Johan arbetade som malmlastare och senare som torpare, vilket innebar att familjen flyttade ofta.
Under åren födde Betty flera barn: Mimmi, Edit, Hardy, Lilly, Teodor, Maria, Gösta, och Elna. Livet som torpare var tufft och familjen fick anpassa sig till enkla förhållanden där barnen hjälpte till med hushållssysslor och jordbruksarbete från tidig ålder. Trots det knapra livet lyckades Betty och Karl Johan skapa ett hem som gav barnen en bra uppväxt.
Första världskriget påverkade också familjen. Karl Johan inkallades till militärtjänst, men återvände snabbt hem på grund av tidigare sjukdomar. Under krigsåren var det brist på råvaror och Betty fick vara kreativ med den lilla mat de hade. Karl Johan bidrog med att hugga ved, bygga kolmilor, och fiska för att försörja familjen.
Efter många år av slit som torpare flyttade familjen till Blankhult 1920. Där trivdes de bättre och kunde sköta ett större jordbruk. Livet blev något lättare och barnen började så småningom flytta hemifrån. Karl Johan och Betty bodde kvar i Blankhult och fortsatte arbeta på gården tills huset rustades upp 1931 och deras åldrande mödrar flyttade till Vikers ålderdomshem. Karl Johan Larssons liv speglar den hårda verkligheten för många svenska torpare under tidigt 1900-tal.
Lite mer om Karl Johan Larsson
Jag har sedan tidigare skrivit ett längre personporträtt med många bilder om Karl Johan Larsson. Om du är nyfiken hittar du det här.
Vill du få notiser om att bloggen är uppdaterad? Följ @genealogygrowth på Instagram.