Tre museum på tre dagar. Om det har hänt förut är det på någon utlandssemester, men aldrig här på hemmaplan! 2024 har verkligen börjat som ett riktigt museumår. Båda barnen tycker om att gå på museum och det gör jag med. Det är extra roligt när barnen uppskattar det. Att det dessutom blir fler chanser att prata släkthistoria är ett stort plus. Mölndals Museum är gratis och Göteborgs Naturhistoriska Museum likaså, men dagens besök på Göteborgs Stadsmuseum kostade 70 kronor per vuxen. Min man tyckte vi skulle köpa museikort som kostade 140 kronor och gäller på fyra museer i Göteborg. Det ser med andra ut att bli fler museibesök under året som kommer!
Hela familjen gick på Göteborgs Stadsmuseum idag, plus farbror. Min svåger och jag hade båda bestämt oss att gå på museet för att gå på utställningen med Österödskvinnan. Eftersom den endast pågår fram till april 2024 gäller det att passa på och idag var en bra dag för det.
Vi tog utställningen i lite konstig ordning. Det blir ibland så när en 3-årings humör får bestämma. Hon hade idag lovat mig att inte få några utbrott. Det höll fram tills vi skulle gå hem – hon ville så gärna stanna på museet. För det släkthistoriska berättandet valde jag taktiken att prata om yrken som jag vet brukar fungera bra. Barnen fick lära sig att deras farmor tillverkade Lundby Dockhus i sin ungdom.
De fick också höra om hur deras oldefar Stig Johansson (f. 1925 i Sävedalen) var måttjusterare på SKF.
Högst upp på museet fick barnen leka loss på lekplatsen med Göteborgstema. Jag förklarade för barnen att deras gamlamormors farfar Per Ivan Haglund (f. 1888 i Göteborgs Haga) körde just en sådan spårvagn när han var spårvagnschaufför.
Det som kanske imponerade mest på barnen var den gamla enhörningen från apoteket Enhörningen som numera står utställd strategiskt nära trapphuset. Museipersonalen visste vad de gjorde när de placerade den där!
Min man tog chansen att berätta om hur hans farmors pappa Kåre Skredsvik (f. 1897 i Kungälv) arbetade som skribent på Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning när en del av museet visade upp delar av tidningens historia.
Vi tog som sagt museet i helt fel ordning och avslutade med 1700-tals delen. 5-åringen tyckte det var roligt att snurra på hjulet för att se vilket yrke man kunde ha i 1700-talets Göteborg. Jag förklarade att flera av yrkena förekommer bland våra anfäder. Jag har precis satt upp på min släktforskningsparkering att ta reda på mer om stadssoldaterna Gustaf Hallongren (f. 1790 på okänd ort) och Jonas Bökman (f. 1738 på okänd ort). Båda bodde i Örgryte. Jonas Bökmans dotter Johanna Bökman (f. 1776 i Örgryte) var soldatdotter vilket konstigt nog också var ett alternativ i hjulet.
På vägen hem när vi satt i bilen tackade jag min familj för att de följde med på utflykt till museet. ”Varsågod.” svarade 5-åringen och jag kunde inte låta bli att skratta över artigheten. Jag undrar vad domen kommer bli över våra utflykter när de blir vuxna. Sedan när jag frågade barnen vilket museum som varit bäst tyckte 5-åringen att Göteborgs Naturhistoriska Museum var nummer ett, men att alla varit bra.
Vill du få notiser om att bloggen är uppdaterad? Följ @genealogygrowth på Instagram.
Pingback: Utflykt till Sjöfartsmuseet - Caroline Fransson